dinsdag 18 november 2014

Castratie van katten op Thassos

De katten op Thassos horen erbij net zoals de glinsterende zee, de kleurrijke zonsondergangen, de witte huizen en nog veel meer. Overal komt men de mooie beestjes tegen en je ziet ze vaak rond de tavera's in de hoop dat er een paar kleine hapjes voor hen afvallen. Met de groei van het toerisme is ook de kattenbevolking gestegen en nu het seizoen voorbij is, zullen veel katten verhongeren of sterven aan infectieziekten of ongevallen. Bovendien blijven veel van deze katten achter in verlaten gebieden. Niet alleen de toeristen trekken weg, maar ook sommige bewoners (van de bergdorpen) verlaten het eiland in de winter. Er zijn gewoon te veel zwerfkatten en te weinig mensen die zorg kunnen dragen voor deze dieren.

ACT wil bijdragen tot het verminderen van de kattenpopulatie. Want er is een manier om de kattenellende voor een deel te beteugelen en het toverwoord is: castratie van dieren.
Wij hebben ons de taak gesteld straatkatten te vangen en te laten castreren. Te beginnen met het bergdorp Theologos, waar de kattenbevolking is geëxplodeerd.

Een vangkooi kost in Griekenland € 130 en voor dat geld konden we twee vangkooien in Nederland kopen. Zelfs inclusief de verzendkosten was dat nog steeds goedkoper dan ze in Griekenland te kopen.


We hangen posters op in Theologos (in het Grieks), die precies beschrijven wat we van plan zijn te doen. De beteugeling van de kattenpopulatie door castratie van de dieren. We vragen de lokale bevolking ons te helpen. Als men voor 1 december een afspraak maakt voor sterilisatie of castratie van de eigen huiskat(ten), wordt de helft van de kosten door ACT betaald.
Verder leggen we op de poster uit dat castratie/sterilisatie het beste is dat men voor de katten kan doen. De katten hebben geen last van deze operatie. Het is snel gebeurd en de katten zijn na korte tijd weer fit. Bovendien blijven ze in veel betere conditie zonder de drang om zich te vermeerderen, en zijn daardoor veel minder vatbaar voor ziektes.


Het vergiftigen van katten is geen oplossing. Ten eerste sterft het dier een vreselijke dood, iets wat je je ergste vijand nog niet wenst, en ten tweede is vergiftiging en elke vorm van mishandeling van dieren strafbaar (Wet 4039/2012 bepaalt tenminste een jaar gevangenisstraf en een boete van € 5000-15000) en ten derde, het helpt niet om het probleem op te lossen.

Als u ons wilt helpen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. De katten zullen u meer dan dankbaar zijn.